Vyhledávání


Náhodná fotografie

bez popisu

O kávě SAULA

Lahodná, jemně pražená káva , komponovaná s důrazem na výrazné aroma a plnou chuť bez hořkosti.

Káva SAULA

Španělská káva SAULA, dovážená přímo z Barcelony, nabízí alternativu na českém trhu, přeplněnému italskou kávou. Její vyváženou chuť můžete u nás ochutnat.




Podle Homérovy Odyssey připravovala kdysi kávu dcera boha Dia. A šlo jí jen o jediné – kávou chtěla povzbudit bojovníky, chtěla, aby ve válce uspěli, káva měla podpořit jejich statečnost a morálku. Je tedy možné, že nad aromatickým nápojem si libovali už staří Řekové.

Pokud se ale vrátíme do reality a oprostíme se od starých pověstí, můžeme s jistotou říci, že káva se prokazatelně poprvé objevila v arabském Jemenu, odtamtud putovala do Etiopie, kde byla poprvé účelově pěstována. Zatím to ale byla stále pouze potravina, ne nápoj. Z plodů kávy ještě nikdo neuměl připravit něco k pití, drobné oválky se pouze žvýkaly. Horký nápoj spatřil světlo světa až v 15. století, kdy lidé konečně přišli na to, že proces pražení dodá kávě mnohem lepší chuť a aroma než pouhé přežvykování.

Nechybělo dlouho a káva se začala rozvážet i do ostatních zemí. Nejprve přišli na chuť tmavému moku v Anglii a to v 17. století. S trochou nadsázky se dá říci, že tradice kávy postupem času zachránila Angličany před alkoholismem.

A kouzlo kávy rostlo, začala se vyvážet ve velkém. A jestli se ptáte, kdy jsme se aromatického nápoje poprvé napili my, odpovím vám jasně. V 18 století.

Úplně první kavárna vznikla v Praze a to díky jednomu Arabovi, který si usmyslel, že si ji tady u nás otevře. A kaváren vznikalo víc a víc, navštěvovali je ale většinou pouze muži. Není tajemstvím, že celé dny v kavárnách trávili i známí čeští spisovatelé nebo básníci. Nad lahodným mokem sedával třeba Jan Neruda nebo Jaroslav Seifert.

A na tradičním nápoji si rádi pochutnáme i dnes. Plody kávovníku se staly druhým nejdůležitějším zbožím a mnoho lidí si ráno bez šálku pravé kávy ani nedokáže představi.